Till toppen av sidan
Nav

Luftbefuktare

Luftbefuktare motverkar torr inomhusluft ger dig en bättre inomhusmiljö!

Befuktare_header_

En befuktare ger dig en bättre inomhusmiljö, eftersom vi spenderar största delen av vår tid inomhus är inomhusluften viktig del för vår hälsa. Det är viktigt att luften inte blir för torr. Problemet uppstår när det är stor skillnad mellan inomhus- och utomhusluften, detta sker framför allt under vinterhalvåret.

Den torra inomhusluften kan orsakar torra slemhinnor med ökad förkylningsrisk, det kan även förvärra astma, ge torr hud, retande hals och irriterade ögon. Andra mer vardagliga symptom som torr luft kan skapa är trötthet och huvudvärk. För vårt hem kan torr luft orsaka sprickor i trämöbler och parkettgolv. För att minska besvären vid uppvärmning kan det vara smart att investera i en luftfuktare. En luftfuktare producerar ånga som absorberas av luften och sedan tillför fuktighet till hud, hår, blommor och möbler. Ångan har fördelar för hälsan och ger ett ökat välmående.

 För att se alla luftbefuktare på e-klok.se klicka här!

Luftfuktighetsnivå

Luftfuktigheten är en väsentlig del i inomhusklimatet, men vad som är en idealisk luftfuktighetsnivå är inte helt enkelt att definiera. De allra flesta anser att en relativ luftfuktighet på 40-50% är idealisk för att vi ska må bra.

I bostäder bör den relativa luftfuktighet ligga på mellan 30% och 70 %. Vanlig nivå inomhus är mellan 20-40%. Vid lägre nivåer kan uppfattas som torrt och dammigt detta sker ofta på vintern, då kan fuktighetsnivån ligga under 40%.

Om luftfuktigheten överstiger 45% vintertid finns ökad risk för kvalster. Bakterier trivs i 55 % eller högre och vid en luftfuktighet på över 75% kan det bildas mögel.

En luftfuktare kan bidra till att spara energi. Genom att öka luftfuktigheten från t ex 30% till 50%, så kan den upplevda temperaturen öka med upp till nio grader. Det kostar betydligt mindre att öka luftfuktigheten än att höja temperaturen.

Naturlig befuktning

Det som är absolut viktigast vid köpa av luftbefuktare är att det är en naturlig befuktning. Det betyder att fukt producera partiklar som är mindre och är säker för den mänskliga andningssystemet. Partikel storlek 0,1 nm kan inte överföra tex virus. Samt att hem och möbler förblir säkert eftersom vattenmolekylen inte kan fästa och orsaka mögel och mjöldagg.

Är du intresserad av en luftrenare?

luftrenare.se är en informationssida som ger dig information om olika luftrenare. På marknaden finns ett stort utbud av olika varumärken och modeller. Det första man ska fastställa är behovet, vad ska man rena luften ifrån? Är det damm, virus, bakterier, kvalster, pollen, mögel eller dålig lukt? Ofta är det flera av dessa ämnen som behöver renas från inomhusluften.

Är du intresserad av en avfuktare?

avfuktare.se är en informationssida som ger dig information om olika luftavfuktare. Det finns många användningsområden för en avfuktare som används inomhus. Avfuktare är en del i att skapa ett behagligt inomhusklimat. Vi i Sverige bör börja tänka hur vi skapar det perfekta inomhusklimatet året om. På vintern behöver vi värme det känner vi alla till. Men avfuktning på sensommaren när allt har svårt att torka, både tvätten och handdukarna på badrummet.

Vi spenderar största delen av vår tid inomhus, därför är inomhusluften viktig för vår hälsa!

Läs mer